Valóra váltották

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság „VÁLTSD VALÓRA!” dizájnpályázatának díjátadó eseményére 2014. március 20-án Budapesten a Magyar Sajtóházban került sor. 

A szakmai zsűri a 49 beérkezett pályaműből 10 alkotó tervező munkáit választotta ki.

A használati tárgyakra tervezett művek a tárgy-, a forma és a vizuális kultúra eszközeivel támogatják a diszkriminációmentes szemléletmód megerősödését a mindennapokban. A kiválasztott látványterveket és legyártott pályamunkákat a díjátadó ünnepség keretében mutatták be a Magyar Sajtóház Mikszáth termében a vendégeknek. A rendezvényen Dr. Honecz Ágnes, az EBH elnökének megnyitóbeszédét követően és a zsűri értékelése után került sor a díjak átadására.

A legjobbaknak ítélt munkákból nyílt önálló kiállítás 2014. április 1-jéig tekinthető meg, naponta 8.00-20.00 óráig.

1hely_ZleovszkiZs_EBH dizajpaly-1

Az első helyezett Zleovszki Zsolt a Budapesti Műszaki Főiskola csomagolástervező szakán végzett. Itt a szakma mérnöki, gyártási oldalát ismerte meg. Hamar rájött, hogy a vizualitás ennél jobban érdekeli, ezért a KREA Kortárs Művészeti Iskolában grafikusi diplomát szerzett. Aktuális alkotó korszakát a letisztultság, a formai harmónia jellemzi, szeret külön figyelmet szentelni a betűknek. A 27 éves békéscsabai grafikus KZ jeligéjű művében az egyszerűségre és áttekinthetőségre törekedett.

2hely_KoczkaK_EBH dizajpaly-1

A második helyezett Koczka Kristóf a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakos hallgatója. A mesterképzős tanulmányai mellett érdekeli a történelem, a társadalomtudományok és a környezet formálása. Fontosnak tartja, hogy ugyanúgy használjuk a design társadalomformáló szerepét mint egyéb hasznos funkcióit. Az égalité jeligével benyújtott pályaműve kiemelten az irodai arculatot támogató felületeken használható.

3hely_MarotiR_EBH dizajpaly

A harmadik helyezett Maróti Réka három évig pályázati referensként dolgozott. Az uniós tájékoztatási kötelezettségek alkalmazása közben gondolkodott el azon, hogyan lehetne szebben és esztétikusabban arculatot építeni, kreatív megoldásokat csempészni a hétköznapokba, az ilyen jellegű feladatokba. Az Akér jeligével a pályázatra beküldött alkotása is ezt a gondolatot viszi tovább: kreatívan, humorral és érthetően kommu-nikálni. A budapesti alkotó időközben pályát váltott, tervezőgrafikus szakra felvételizik. Szeretné, ha mindenki egyenlő eséllyel jutna széphez.

Kulondij_KluzsnikR_EBH dizajpaly

A EBH különdíjasa Kluzsnik Réka szociális asszisztens számára fontos a másság elfogadásának erősítése, különösen a fiatalok körében. A divat, a rajz, a festés pedig az a terület, ahol leginkább ki tudja fejezni magát. Pictogram jeligéjű pályázati anyagának készítése közben nagyon élvezte, hogy életének e két különböző szegmensét ötvözheti kedvére. Célja, egy vidám, figyelemfelkeltő, jól kombinálható mű létrehozása volt. Olyan, amire mindenki azt mondja: Ilyet én is hordanék!