Szociális lakáspolitikai helyzet és jövőkép Fejérben

Önkormányzati vezetők, civil szervezetek képviselői beszélgettek a szociális lakáspolitikai helyzetről a Fejér Megyei Esélyteremtési Iroda szervezésében. A Domokos Tamás szociológus által vezetett kerekasztal beszélgetés résztvevőit Fülöp Judit, az iroda vezetője köszöntötte.

CSEÖH kerekasztal 1

Magyarországon volt olyan időszak, amikor a lakásállomány 24 százalékát lehetett szociális célra igénybe venni. Ez a szám mára drasztikusan lecsökkent, 3 százalékra úgy, hogy a szociális bérlakások iránti igény tovább nőtt – kezdte a beszélgetést Domokos Tamás.  Majd párhuzamot vont hazánk és a Nyugat-Európai lakhatási szokások között. Külföldön 30-40 százalékot tesznek ki a bérlakások, nálunk ez az arány 10 százalék.  Magyarországon a saját lakás az egzisztenciát tükrözi, az a megtakarítása.- mondta el a szakember.

Kincses Zsolt Dávid, Székesfehérvár Önkormányzata Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Iroda vezetője elmondta: Székesfehérváron 1131 önkormányzati bérlakás van, 200 ezerre lenne azonban szükség. Az új lakáspolitika minden lakást bérleménynek tekint, a lakók között tesz szociális alapon különbséget.

Ercsiből Győri Máté, alpolgármester és Pölöskey Zsuzsána, a Szociális, Egészségügyi és Foglalkoztatási Bizottság elnöke is hasonló tapasztalatokról számoltak be. Náluk csak szociális alapon lehet lakáshoz jutni, de így sem tudnak minden igényt kielégíteni. A lakások zöme nagyon lelakott állapotban van, a megoldást egy átgondolt lakásprogram jelenthetné.

Sziklai Zoltán, az Echo Innovációs Műhely munkatársa szerint már él a szociális lakás ügynökség modell, amely foglalkozik és gondoskodik a meglévő lakásállományról.