„Szabad egy táncra?” -Országos programhoz csatlakozott a Fejér Megyei Esélyteremtési Iroda

„Szabad egy táncra?” …az első lépés egymás felé mottóval országos programhoz csatlakozott május 26-án vasárnap a Fejér Megyei Esélyteremtési Iroda Székesfehérváron. Az EMMI Családpolitikáért felelős Államtitkársága által támogatott kezdeményezéssel a tánc kulturális értékei mellett, annak közösség- és kapcsolatteremtő erejére kívánják felhívni a figyelmet. A programot záró tombolasorsoláson értékes tárgynyereményeket sorsoltak ki.

iroda index

Székesfehérváron a Városi Gyermeknap alkalmából a város központjában került megrendezésre a Hetedhét Játékfesztivál. A Tourinform Székesfehérvár támogatásával a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak Hálózata, Fejér Megyei Esélyteremtési Iroda a rendezvény második napján interaktív program formájában kapcsolódott a Botafogó Táncegyesület és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Családpolitikai Főosztályának országos párválasztási programjához.

A Liszt Ferenc utcai kitelepülésen Információs Pontként tájékoztatást nyújtott a CSEÖH, a Botafogó Táncegyesület és az együttműködő partnerek, támogatók szolgáltatásairól. A Prospero Színkör tagja, Horváth Gergely kikiálltó segítségével lehetőség nyílt fiúk és lányok közös fotózására jelmezekben. A párokról készült felvételeket e-mailben küldték a játékban részt vevő fiatalok részére, a helyszínen pedig tombolaszelvényt kaptak.

Az Alba Plaza helyszínén 18 órától különböző táncos bemutatókkal várták az érdeklődőket. „Táncoljunk egymásért!” címmel 19 órakor, az ország 10 városával azonos időpontban központi koreográfia alapján komponált közös páros tánc, flashmob valósult meg a Botafogó Táncegyesület előadásában. A flashmobot követően a tombolasorsoláson a  Petőfi Kultúrtér, a Redrock Mászóterem, a Kavalkád Étterem és Pizzéria, Székesfehérvár MJV Önkormányzata, a Fejér Megyei Önkormányzat, a Europe Direct Iroda, a Szmola Edina keramikus és Csobai Mónika által felajánlott tárgynyeremények találtak gazdára.

A Budapesten és 9 vidéki helyszínen (Debrecen, Pécs, Győr, Szeged, Székesfehérvár, Baja, Békéscsaba, Miskolc és Pécs) megrendezésre kerülő program alapja egy civil kezdeményezés, mely a tánc kulturális értékei mellett, annak közösség- és kapcsolatteremtő erejére kívánta felhívni a figyelmet.

A május 26-i rendezvény egyik mottója: „Az első lépés egymás felé” – lépjünk egymás felé, ne menjünk el egymás mellett, ne menjünk szembe egymással. Az ország 10 helyszínén ugyanabban az időben eltáncolt koreográfia is a kapcsolatteremtésről szól, a flashmob üzenete ez: az első lépés egymás felé.

A kezdeményezés célja az volt, hogy a tánc különféle műfajait közelebb hozza az emberekhez, felkínálva egy olyan kikapcsolódási, szabadidő eltöltési formát, ami egyben ismerkedési, kapcsolatépítési lehetőséget is teremt.

Az EMMI Családpolitikáért felelős Államtitkársága támogatta a kezdeményezést, mert szerette volna arra felhívni a figyelmet, hogy szükség van olyan hagyományos közösségi terekre, ahol a fiatalok ismerkedni tudnak. Miközben minden kutatás szerint a fiatalok vágyott életformája a tartós párkapcsolat, egyre több a magányos fiatal.