Mediáció a mindennapokban – az áldozatsegítést fejlesztik

Mediáció a mindennapokban címmel tartottak konferenciát a Fehérvári Civil Központban a “Csillagkapu” modell-program keretében. A programot az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés fejlesztése érdekében hozták létre Fejér megyében. A Csillagkapu modell-program négy modulra épül: az áldozatsegítésre, a kompetencia-fejlesztésre, települési mediációra és bűnmegelőzésre.
csillagkapu2
Az Echo Innovációs Műhely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködése révén valósul meg a „Csillagkapu” modell-program, amely az áldozattá válás megelőzését és az áldozatsegítés fejlesztését szolgálja. Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében megvalósuló projekt Fejér megye teljes lakosságára, azaz 108 településen élő, mintegy 430 ezer főre terjed ki.
A konferencia megnyitóján Neubauer Tamás szakmai vezető elmondta, hogy a Csillagkapu modell-program négy modulra épül: az áldozatsegítésre, a kompetencia-fejlesztésre, a települési mediációra és a bűnmegelőzésre. Feladatuk, hogy nemcsak az áldozattá vált személynek az ellátása legyen hatékonyabb, hanem a bűnmegelőzés területén is találjanak olyan módszereket, hogy hatákonyabb legyen a társadalom védelme. A program fontos célja az is, hogy az állami és nem állami áldozatsegítő szervezetek igénybe vehető szolgáltatásai között megfelelő, az áldozatok védelmét, megsegítését hatékonyabban szolgáló egyensúlyi helyzet alakuljon ki.