Kékben ragyogott Székesfehérvár belvárosa az Autizmus Világnapján

Konferenciával kezdődött a “Kapocs Központ – a családokért” című projekt záró rendezvénye a Hiemer-ház báltermében, amely zsúfolásig megtelt az autizmus világnapján, majd az autizmus Világnapi rendezvények a Fejér Megyei Esélyteremtési Iroda által szervezett gyermekprogramokkal és figyelemfelhívó sétával zárult.

kekben02

Kora este a belvárosban rendezte meg a Fejér Megyei Esélyteremtési Iroda a “Ragyogjon kékben Székesfehérvár” sétát, melynek célja a figyelemfelkeltés volt az Autizmus Világnapján.

A “Kapocs Központ – a családokért” című projekt keretében a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány három helyszínen – Székesfehérváron, Szabadbattyánban és Sárszentmihályon- segítette az autizmussal élő gyermeket nevelő családokat abban, hogy teljes életet élhessenek. A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány egy nyertes TÁMOP pályázatnak köszönhetően, két éven keresztül valósíthatott meg egy olyan projektet, amely elősegíti a családbarát és összetartó kisközösségi környezet kialakítását és működtetését.

konf3

Mahlerné Köfner Anikó, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy három helyszínen 2952 főnek családokat segítő tanácsadó tevékenységet, 4859 résztvevőnek gyermekfelügyeletet, 440 főnek készségfejlesztő képzést, és 337 főnek családi közösségeket erősítő programokat valósítottak meg, Összesen 8588 találkozásuk volt a családokkal, a projekt középpontjában a munkavállalás, a munka világába való visszatérés ösztönzése, a családi nevelés, a közösségi együttműködések ösztönzése és a fogyatékossággal élő gyermeket gondozó családok segítése állt. Mahlerné Köfner Anikó kiemelte, hogy új és hiánypótló programokat valósítottak meg, melyek közvetlenül hozzásegítették a Székesfehérváron, Szabadbattyánban és Sárszentmihályon élő családokat ahhoz, hogy családbarát és összetartó kisközösségi környezetben éljenek.

A projektzáró konferencián Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte, hogy a projektnek köszönhetően az autizmussal élő gyermeket nevelő párok, családok kaptak kapaszkodót ahhoz, hogy tudatosítsák, mivel tudnak igazán segíteni gyermeküknek. Székesfehérvár alpolgármestere a megkezdett út folytatására bíztatta az alapítványt, amelyet biztosított a város támogatásáról.

vt

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a Barry Levinson rendezésében,Tom Cruise és Dustin Hoffman főszereplésével készült ismert amerikai filmdrámáról beszélt a megnyitón, amely 1988-ban szinte berobbant a köztudatba, ráirányítva a figyelmet az autizmussal élő emberekre. A film két jelentének felidézésével az autizmus két gyakori velejárójára, a különleges memóriára és a rendhez, szabályokhoz való ragaszkodásra hívta fel a figyelmet.

A Kapocs Központ – a családokért projekt április 2-án, az autizmus világnapján konferenciával, majd a Fejér Megyei Esélyteremtési Iroda által szervezett gyermekprogramokkal és figyelemfelhívó sétával zárult.

NZP_8428

NZP_8415