Kékben ragyogott Székesfehérvár az Autizmus Világnapján

 Felvonulással és gólyalábasokkal hívták fel a figyelmet az autizmussal élő emberekre az Autizmus Világnapját Székesfehérváron. Délután a Királykút Emlékházban filmvetítésre várták az érdeklődőket, ahol Mahlerné Köfner Anikó a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány vezetője, Brájer Éva alpolgármester és Spányi Antal megyéspüspök nyitotta meg a fehérvári programokat.

autizmus02

Mahlerné Köfner Anikó arról beszélt, hogy egyre növekszik az autizmussal élők száma a Világon: minden 100 gyermek közül egy, autizmussal él. A világnap székesfehérvári programjával is erre a tényre szeretnék felhívni a figyelmet. A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány 2009 óta csatlakozik a programokhoz többek között azért, hogy felhívják a családok figyelmét, hogy megannyi támogató program érhető el az alapítványon keresztül.

autizmus04

Spányi Antal megyéspüspök kiemelte, hogy a katolikus egyház is szívesen kapcsolódik be a programokba. Felhívta a figyelmet arra, hogy az autizmussal élők ellátásában érintett az egész társadalom. Az autizmussal élőkért való összefogásra szeretnénk felhívni a figyelmet. Külső szemlélőként azonban az ember nem tud valóságszerű információt kapni. Mint mondta meg kell találni azokat a gyerekeket, akik érintettek, hogy korai fejlesztést vehessenek igénybe. Szívből kívánom, hogy a nap programjai, üzenetei minél több emberhez eljussanak.

A tettek embere vagyok – mondta Brájer Éva alpolgármester. Ezekben a hetekben az óvodákkal azon is dolgozunk, hogy ki tudjon jelölni a város három olyan intézményt, ahol integráltan nevelhető gyerekeket tudnak fogadni. Nagyon remélem, hogy szeptembertől már lesznek kijelölt intézmények a városban, Ehhez jó óvodapedagógusok, intézményvezetők, befogadó szemlélet és kellenek az egészséges gyermekek szülei is kellenek, akik a saját csemetéjüknek is jó választ adnak majd a „sérült” gyerekekre irányuló otthoni kérdésekre. Így remélhetőleg a felnövekvő nemzedék is egy kicsit másként tekint majd a „más” emberekre és ez az életük egyéb részére is hatással lesz.