Kék luftballonokkal hívják fel a figyelmet az autizmusra április 2-án Fehérváron

Ragyogjon kékben! címmel szerveznek nemzetközi kampányt április 2-ra, az Autizmus Világnapjára Székesfehérváron. A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány által szervezett program megnyitója a Királykút Emlékházban lesz, délután kettőtől, ahonnan kék luftballonokkal sétálnak át a résztvevők a Zichy ligeti szabadtéri programokhoz, melyek este hétig tartanak.

Ezt követően a Királykút Emlékházban vetítik le a Temple Grandin című filmet, mely egy autista lányról szól, aki Asperger-szindrómában szenvedett, de az állatok segítségével képes volt elviselni osztálytársai cinizmusát, majd az egyetemen pszichológia és zoológia szakon ledoktorálni. Napközben kettőtől hatig rövidfilmek vetítése mellett lufikat osztanak a pláza információs pultjánál. A rendezvény fővédnöke Spányi Antal püspök, védnöke Cser-Palkovics András polgármester.

A Zichy liget programjaiban közreműködik Molnár Hajnalka mozgásművészeti – és zsonglőr tanodájának tanítványai a PirKompánia és a Gólyalányok. Az Emlékház kék megvilágításában a Méhkas Dia Project működik közre.

A3_javitott

 

Az ENSZ közgyűlése 2007-ben nyilvánította április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az autizmus egyre növekvő számára. Ma a világon minden századik ember él autizmussal. Magyarországon – országos kutatási adatok alapján – több tízezer család érintett a fejlődési zavar által, és naponta minimum egy autizmusdiagnózis születik.