Családi és gyermekprogramokkal zárul a Kapocs Központ a családokért projekt

A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány egy nyertes TÁMOP pályázatnak köszönhetően, két éven keresztül valósíthatott meg egy olyan projektet, amely elősegíti a családbarát és összetartó kisközösségi környezet kialakítását és működtetését. A Kapocs Központ – a családokért projekt április 2-án, az Autizmus Világnapján zárul. A Városház téren családi és gyermekprogramok lesznek majd figyelemfelhívó séta kezdődik a belvárosban.
Mahlerné Köfner Anikó, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy sikeresen zárult a projekt. Összesen 8500 találkozásuk volt az autista gyermekeket nevelő családokkal. A projekt középpontjában a munkavállalás, a munka világába való visszatérés ösztönzése, a családi nevelés, a közösségi együttműködések ösztönzése és a fogyatékosságal élő gyermekt gondozó családok segítése állt. Számos gyakorlati tréning jellegű foglalkozást is tartottak. A programban különös figyelmet fordítottak az autizmussal élő gyermeket nevelő családok segítésére. Mahlerné Köfner Anikó elmondta, hogy új és hiánypótló programokat valósítottak meg, melyek közvetlenül hozzásegítették a Székesfehérváron, Szabadbattyánban és Sárszentmihályon élő családokat ahhoz, hogy családbarát és összetartó kisközösségi környezetben éljenek.
autizmus1
A Kapocs Központ – a családokért című projekt zárórendezvényét április 2-án, az Autizmus Világnapján tartják. A Hiemer-ház báltermében 15 órától konferenciát rendeznek, majd 17 órától a Városház téren lesznek családi és gyermekprogramok játékkal, mesével, zenével és tánccal. 18.30-tól figyelemfelkeltő séta indul a belvárosban “Ragyogj kékben” címmel az Autizmus Világnapja alkalmából.
Az esemény védnökei között van Spányi Antal megyéspüspök is, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy kötődhet a programhoz. Kiemelte, hogy a két évvel ezelőtt útjára indított program meghozta a gyümölcsét a családok javára, akik autizmussal élő gyermeket nevelnek. Spányi Antal megyéspüspök elmondta, a társadalom keveset tud az autizmusról. “Ahány autista, annyiféle, mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai” – emelte ki a megyéspüspök, aki szerint meg kell találni azt a fajta tevékenységet, ami leginkább érdekli őket, amihez legjobban értenek.