Család

csalad_header

 

A fiatalok helyzete

A fejér megyei fiatalok a legégetőbb ifjúsági problémának a munkanélküliséget tartják, és a céltalanságot, hogy nem tudják, mit akarnak elérni az életben. A megyében élő fiatalok háromnegyede nem bizakodó abban a tekintetben, hogy tanulmányai befejezése után a megszerzett végzettségével és szakképzettségével saját lakóhelyén és környékén el tud helyezkedni.

További problémának tekintik még az alkohol terjedését, a szórakozási és ismerkedési lehetőségek hiányát, a bizonytalan, kilátástalan jövőt és a lakhatási problémákat.

A megye fiataljainak szervezeti aktivitása alacsony szintűnek mondható, a legaktívabban a sportklubok és sportegyesületek életében vesznek részt. Önkéntes tevékenységet eddigi élete folyamán a fejér megyei fiatalok 10 százaléka végzett.

A fiatalok több problémával találkoznak településükön és saját életútjuk során, amelyeket meg kell(ene) oldaniuk, és ebben a helyzetben nagy segítséget tudnak nyújtani azok az ifjúsági szervezetek és intézmények, amelyek szolgáltatásaikon keresztül próbálnak segíteni a fiataloknak.

Az ifjúsági irodákat többféle okból keresik fel a fiatalok, ezek közül legtöbbször munkahely-keresési tanácsok és információk ügyében érdeklődnek, különböző hivatalos ügyintézésekkel kapcsolatban kérnek felvilágosítást, pályaválasztási és továbbtanulási információk terén szeretnének többet megtudni. Az információszerzésen kívül különböző programok miatt is többen felkeresik ezeket az irodákat, sport-, kulturális és más szabadidős programokra is elmennek a fiatalok.