Civil Nap az Alba Plázában 31 fehérvári szervezettel

Születésnapi ünnepséggel kezdődött a Civil Nap 2014 programja szombaton az Alba Plazaban. Az idén 40 éves fennállását ünneplő SINOSZ Fejér Megyei és Székesfehérvári Szervezetének a megnyitó keretében adta át a város elismerő oklevelét dr. Cser-Palkovics András polgármester. Fehérvár civil szervezeteinek minden évben lehetősége nyílik arra, hogy egy helyen, egy közös rendezvényen mutatkozzanak be. A szervezők nem bízták a véletlenre és a szeszélyes időjárás miatt az Alba Plaza adott otthont szombaton a Székesfehérvári Civil Napnak, ahol a szervezetek, köztük a Fejér Megyei Esélyteremtési Iroda rendhagyó bemutatkozóval, szórakoztató és hasznos információkat nyújtó, érzékenyítő programokkal várták az érdeklődőket.

civilnap_kicsi2
Az esemény megnyitóján Juhász László civil tanácsnok elmondta: „Nyolc évvel ezelőtt indítottuk útjára a Civil Napot, amely évről évre egyre erősebb, egyre nagyobb rendezvény. Az alapgondolat az volt, hogy a városban működő civilek egy helyen, egy rendezvényen mutathassák be, mivel is foglalkoznak. Közel ezer szervezet van bejegyezve, ebből mintegy kétszázan dolgoznak igazán aktívan. Ennek a napnak az is a célja, hogy mindenki megismerje egymás tevékenységét. A legfontosabb üzenete a Civil Napnak a közösségépítés, és a civil tevékenységek széleskörű megismertetése.”
 A Székesfehérvári Civil Napnak az Alba Plaza adott otthont idén. Vámos Zsolt üzemeltetési igazgató köszöntőjében kiemelte: „A Civil Nap rólunk, emberekről szól. Azokról az értékekről, amelyeket együtt képviselünk, teremtünk. Köszönöm, és büszke vagyok arra, hogy itt vannak.” Vámos Zsolt hozzátette: „Remélem, a jövőben a civilekkel való együttműködés még tovább fog szélesedni.”
 civilnap_kicsi5
A SINOSZ Fejér Megyei és Székesfehérvári Szervezete 40 évvel ezelőtt alakult meg. Az évforduló alkalmából dr. Cser-Palkovics András emlékoklevelet adott át, amelyet Búsi Sándor elnökségi tag vett át. Azért is különleges az ünnep, hiszen a Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptember utolsó vasárnapján tartják a Hallássérültek Világnapját. A világnap arra hívja fel a széles közvélemény és a döntéshozók figyelmét, hogy a hallássérülteknek sajátos kommunikációs nehézségeket kell leküzdeniük, s ennek következtében óhatatlanul kisebbségbe szorulnak. A fehérvári programon a színpadi eseményeket folyamatosan jelelték a SINOSZ jeltolmácsai.
A Székesfehérvári Civil Napra összesen 31 civil szervezet fogadta el a meghívást a legkülönfélébb területekről. Bemutatkoztak állat- és természetvédők, nyugdíjasok, gyermekvédők, színjátszók, kézművesek és sportszervezetek. Az országban talán egyedülálló módon, a város önkormányzata összesen egymillió forintos keretet biztosít a szervezeteknek erre a programra.
A megnyitón Székesfehérvár nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a fehérvári civileknek, hogy az elmúlt években az élet különböző területeiről folyamatosan segítséget nyújtanak a városnak, az itt élő közösségeknek. „A tevékeny civil szervezetek jól értik és látják, hogy egy város életében miért fontosak a közösségek. Nagyon sokan segítettek a társadalmi felelősségvállalás jegyében, ennek egy nagyon szép példája az, hogy ma az Alba Plazaban lehet a Civil Nap.” Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott Vámos Zsoltnak és munkatársainak, hogy befogadták ezt a rendezvényt, így a résztvevők nincsenek kitéve az időjárás szeszélyének. Kiemelte, hogy az Alba Plaza az elmúlt években számos kezdeményezést segített és támogatott, ami már önmagában is kuriózumnak számít. Az összefogást, a közösségépítést erősíti, hogy egy üzleti alapon működő cég ilyen kiválóan együttműködött a város önkormányzatával és a helyi civil szervezetekkel. Ez a bevásárlóközpont példát mutatott az országban és az ország határain túl is. „Abban is hiszek, hogy azok a civil szervezetek, amelyek ebben a városban működnek, azok valóban példaértékű munkát végeznek. Köszönöm az eddig végzett munkát, és kérem, hogy segítsék a közösségeket, hiszen így tud a város egésze is fejlődni, legyen az környezetvédelem, sport, kultúra, egészségügy. Mind-mind olyan terület, ahol közös munkával elérhetjük, hogy a Székesfehérváron élők úgy érezzék, az ő életük talán mindig egy kicsit könnyebb, és egy kicsit boldogabb lehet.” – zárta köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere.