Az önkéntességről szerveztek műhelykonferenciát a Fehérvári Civil Központban

“Önkéntesség napjainkban” címmel szervezett műhelykonferenciát a SZITI Szociális Egyesület a Fehérvári Civil Központban. Az eseményen részt vett Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is, aki elmondta, hogy a kormány elkötelezetten támogatja az önkéntesség ügyét, ezt jelzi a nemzeti önkéntes stratégia megalkotása, valamint a köznevelési törvényben rögzített ötvenórás közösségi szolgálat, amely 2016-tól alapfeltétele lesz az érettségi vizsgának. A rendezvényen a Fejér Megyei Esélyteremtési Iroda is képviseltette magát. 

Vargha Tamás a helyi civil központban rendezett műhelykonferencia kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a szocializmus évtizedeiben nem volt lehetőség az önkéntesség gyakorlására, ezért a társadalomban tudatosítani kell ezt a nemes tevékenységet. Ezt a törekvést szolgálja a stratégia vagy a közösségi szolgálat bevezetése. “Elindultunk az úton és tovább fogunk menni, hogy mindenki megtalálja azt a közösséget, amelyért önkéntes munkával tenni szeretne” – fogalmazott.
F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy Magyarországon a régió országai között egyedülálló módon több százmillió forint forrás áll rendelkezésre az önkéntes-infrastruktúra kialakítására, megerősítésére. Emlékeztetett arra, hogy 2002 óta tudatosan folyik az önkénteshálózat fejlesztése: a megyei önkéntescentrumok után helyi önkéntespontok jönnek létre, ezekből ma már mintegy száz van országosan.
mműhelykonf.
Domokos Tamás, az Echo Innovációs Műhely módszertani igazgatója az önkéntes-konferenciával kapcsolatban elmondta: hetven szervezet delegált résztvevőt, akik szociális területeken végzett jó gyakorlatokról kaptak tájékoztatást.