A HellóWork – Nóra-Pont szakmai napja a nők esélyegyenlőségének megteremtéséért

A munkaadók, a munkaerő-piaci szolgáltatók előtt álló aktuális kihívásokról, de a női érdekvédelem és esélyegyenlőség, valamint a nők munkaerőpiaci helyzete is téma volt a”HelloWork – Nóra-Pont” elnevezésű szakmai napon, melyet szerda délelőtt tartották a Fehérvári Civil Központban. A Nóra-háló az első országos, független munkaerőpiaci szakmai hálózatként a nők képességeinek és tehetségének érvényesülését, a munkaerőpiaci esélyegyenlőség megteremtését segíti.

nora03

Kánya Kinga a JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta, hogy a Nóra-háló projekt célja munkaerőpiaci és anti-diszkriminációs tanácsadói hálózat létrehozása. A különböző helyi Nóra-pontok tanácsadói a program időtartama alatt mintegy ötezer nő számára nyújtanak munkaerőpiaci tanácsadást. A megvalósításában élenjáró norvég társadalom szemléletének megismertetését a norvég partnerszervezetként együttműködő Északi Női Egyetem is segíti.

nora01

A résztvevőket Róth Péter alpolgármester köszöntötte aki arról beszélt, hogy a nők helytállnak otthon és helyt tudnak állni a munka világában is. Fontosnak nevezte, hogy természetes női adottságoknak megfelelő munkakört láthassanak el ugyanolyan javadalmazásért, mint férfi kollégáik. Ehhez minden olyan szakmai nap, mint a Hello Work – Nóra-Pont által szervezett tanácskozás közelebb visz – monda a város alpolgármestere.

Braun Erzsébet a Fejér Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház vezetője arról beszélt, hogy korábbi szakmai beszélgetéseik alkalmával is szóba került, hogy nem igazán vannak olyan szervezetek, amik a nők munkába állását segíthetik. Örömét fejezte ki, hogy nagyon rövid határidővel megvalósult program, ami a jó partnerségi kapcsolatoknak is köszönhető.
A gyermekvállalást követő gondozással töltött évek után munkát kereső nők 2014-től az ország tíz városában számíthatnak a tucatnyi civil szervezet összefogásából alakult Nóra-hálózat segítségére. A 2014 júniusától Kaposváron, Pécsen, Szegeden, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Gödöllőn, Székesfehérváron, Balatonalmádiban is elérhető helyi Nóra-pontok álláskeresési, karriertervezési és anti-diszkiminációs tanácsadást nyújtanak az érintetteknek, reintegrációs tanácsadást a munkáltatók számára, és a helyi munkaerő-piac sajátosságainak ismeretében ösztönzik, koordinálják a megyei/regionális együttműködést. A hálózat ötlet- és projektgazdája a JÓL-LÉT Alapítvány, amely a női munkavállalás egyenlő esélyeinek megteremtéséért több mint egy évtizede dolgozik Budapesten, és működteti projektfinanszírozástól függetlenül állandó díjmentes tanácsadói szolgáltatását. Az Alapítvány jó kapcsolatot épített ki számos munkáltatóval, amelyek stratégiai szinten közelítik meg a kisgyermekes munkavállalók foglalkoztatásának kérdését – számukra a visszafogadó környezet kialakításához adják szaktudásukat a JÓL-LÉT tanácsadói.

Civil Centrum Közhasznú Alapítvány
Székesfehérvár, Rákóczi utca 25. fszt. 6.

Telefonszám: +36 30 270 4521