530 km-es jótékonysági futás a Down-szindrómás gyerekekért

Lajkó Csaba székesfehérvári ultramaraton futó 10 barátjával 7 nap alatt elfut Székesfehérvárról Budapestre, Nagykanizsa és Pécs érintésével. A figyelemfelhívó kezdeményezés célja, hogy Magyarországon minél többen megismerjék a Down-szindrómával élő embereket, valamint a fogyatékkal élő gyermekek korai fejlesztésének fontosságát. Az eseményhez kapcsolódóan a Down Egyesület Nyíregyházán szimpátia-futást szervez.
Még 4 nap, és július 14-én reggel Lajkó Csaba, barátaival együtt nekivág a Székesfehérvár-Budapest útvonalnak, hogy 7 nap alatt, 38 várost érintve, 530 km-t megtéve teljesítse extrém, jótékonysági célú  vállalását. Csaba csaknem 10 év fut, egyre komolyabb szinten, 4 éve csatlakozott az ultrafutók táborához. Azonban nem elégedett meg a kilométerek és a trófeák gyűjtésével, immár 4 éve szervez jótékonysági futásokat, a legkülönbözőbb rászoruló csoportokat felkarolva. Az egyik, szívének kedves téma a Down-szindrómás gyerekek támogatása, akikért már kétszer is húzott futócipőt, 2011-ben, majd 2012-ben is.

Mint azt a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: „A világban, kis hazánkban mindig van, amiért futhatunk. Futhatunk az egészségünkért, futhatunk, hogy jól érezzük magunkat, futhatunk, hogy tájakat ismerjünk meg, a jóleső fáradtságért, a szabadság érzéséért. Futhatunk versenyeket, hogy teljesítsük az általunk kitűzött célt, megvalósíthassuk álmainkat. Futhatunk egy jó célért, hogy segíthessünk másokon, mi sportolók a magunk módján. Elindulhatunk az országban, városokon, falvakon, hogy úttalan és forgalmas utakon áthaladva felhívjuk a figyelmet a szegényekre, az elesettekre, a cserbenhagyott állatokra, az éhezőkre, a fogyatékkal élőkre. Beszéljen róluk az ország, ismerjék meg őket, vegyenek tudomást róluk. Vigyük hozzájuk adományainkat, szeretetünket. Hiszem, és hittel vallom: minden emberben benne van a segítőkészség, a jóakarat. Csak elő kell hozni, engedni kell, hogy feltörjön a lelkünkben.”

A Down Egyesület – Lajkó Csaba támogatásával – egy hatalmas cél megvalósítását tűzte ki célul 2014-re: az egyesület által létrehozott nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Centrumban, ahol 3 éve komoly szakmai munka folyik, a korai fejlesztésben résztvevő gyermekek és családjaik számára szeretnék élménnyé varázsolni a kötelező terápiákat és az intézményben eltöltött időt. Ahogy Kisari Károly, az egyesület elnöke fogalmazott: „A CsodaKert nevű projektünk egy olyan élmény- és fejlesztőközpont kialakítását jelenti, amely ötvözi a hagyományos játszóházi labirintusokat és a német Kükelhaus által kifejlesztett, szenzoros érzeteken alapuló kertet , így kiválóan kiegészíti majd a Csodavár jelenlegi, speciális, korai fejlesztésre használt eszközeit. A CsodaKert a gyermekek spontán játéktevékenységét és kíváncsiságát kihasználva, az összes érzékszerven és a mozgáson keresztül fejleszti az idegrendszert, segíti a nagymozgás, a figyelem, az érzékelés és az összes tanulási részképesség fejlődését, miközben a gyerekek számukra akár ismeretlen anyagokkal, illatokkal, látvánnyal, hangokkal és egyéb tapasztalatokkal gazdagodhatnak. A beruházás befejezéséhez még 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, a jótékonysági futás hírverését is kihasználva.”

Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok kiemelte: „Tiszteletre méltó az a sportteljesítmény, amelyet Lajkó Csabáék vállalnak. Különösen fontos, hogy mindig jó és nemes ügy mellé állnak. A jótékonysági futás több célt is szolgál, hiszen amellett, hogy felhívja a figyelmet a sportolásra, az egészséges életmódra, generálja az újabb, és erősíti a már meglévő helyi közösségeket is. Nagy örömmel támogatunk minden ilyen jellegű kezdeményezést, hiszen a város Egészségfejlesztési Tervében a stratégiai célok között szerepel az egészségben jelentkező esélyegyenlőtlenségek leküzdése. Ez a jótékonysági futás is erősíti az esélyegyenlőséget.”

Lajkó Csaba futásával egyidőben Nyíregyházán, a Csodavárnak helyet adó városban, a Down Egyesület szimpátia futást szervez, hogy kifejezze köszönetét Csabának és barátainak, valamint hogy a nyíregyháziak figyelmét is felhívja erre a fontos témára.

A Down Egyesület segíti a Down-szindrómával és más értelmi fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat, hogy aktív és boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként. Missziójukkal összhangban – az 1998-ban, érintett családok által útjára indított egyesületben – igyekeznek életen átívelő segítséget nyújtani a hozzájuk fordulóknak. Már régóta működő, nemrégiben indult és kidolgozás alatt lévő programjaik egymásra épülnek, biztosítva az ellátottak folyamatos kísérését. A teljes esélyegyenlőséget kívánják elérni, hogy a fogyatékkal élők megtalálhassák a számukra járható utat.